€30,10
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
Moldex
€14,49
Meer info

Ons gehoor is een zeer gevoelig zintuig en moet dus afdoende worden beschermd wanneer het aan lawaai wordt blootgesteld. Het maakt niet uit of de ruis afkomstig is van een werktuig of een andere ruisbron.
Met de beste oorbeugels kan je ervoor zorgen dat je gehoor voldoende wordt beschermd tegen schadelijke geluidsgolven.

Passieve en actieve gehoorbescherming

Bij passieve gehoorbescherming wordt het oor fysiek afgeschermd. Dit kan gebeuren door de oorschelp te omsluiten of door de gehoorgang af te sluiten. Bekende sluitingen zijn b.v. ear packs (oordopjes). Bij actieve gehoorbescherming wordt niet alleen de oorschelp afgeschermd of de gehoorgang afgesloten, maar wordt ook actief opgetreden tegen bepaalde frequenties. Een van de beste voorbeelden hiervan is een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Hier worden frequenties die van buitenaf komen, over elkaar gelegd en gefilterd.

De klassieke gehoorbeschermer

De eenvoudige en zeer bekende gehoorbeschermers worden opgezet als een koptelefoon. De oorschelpen zijn stevig omsloten door een geïsoleerde eenheid die harde geluiden van buitenaf dempt. De geluiden die doorkomen, komen dus verzwakt aan bij het trommelvlies. Naast oordopjes is dit een van de eenvoudigste manieren om je oren te beschermen. In principe kan elke over-ear hoofdtelefoon worden gebruikt als eenvoudige gehoorbescherming. Maar er zijn ook lichtere en eenvoudiger methodes zoals de oorbeugel.

De oorbeugel

De gehoorbeschermingsdopjes, of oordopjes van de oorbeugels worden in de gehoorgang geplaatst en worden gebruikt om je oren te beschermen tegen de effecten van lawaai. Oorbeugels beschermen je oren tegen lawaai en kunnen in voorkomend geval in plaats van of in combinatie met oorkappen worden gedragen.

Ze moeten goed passen en op de juiste manier worden gedragen om je oren voldoende bescherming tegen lawaai te bieden. Wat de gezondheid en veiligheid op het werk betreft, moeten alle werknemers op werkplekken met geluidsniveaus van meer dan 80 dB gehoorbescherming dragen.

Over het algemeen worden oorbeugels gedragen om te voorkomen dat buitensporig volume de oren beschadigt of andere gezondheidsproblemen veroorzaakt. Gebruik om veiligheidsredenen geen oordopjes om alle geluiden te dempen, omdat je anders de alarmen of instructies misschien niet hoort.

Algemene voorschriften voor gehoorbescherming

Het dagelijkse niveau van blootstelling aan lawaai en het piekgeluidsdrukniveau op de werkplek bepalen wanneer gehoorbescherming moet worden gedragen. Vanaf een dagelijks lawaaibelastingsniveau van 80 dB of een piekgeluidsdrukniveau van 135 dB() moet de werkgever gehoorbescherming bieden.

Keuze van de gehoorbescherming
De gekozen beschermingsmiddelen moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat het geluidsdrukniveau aan het oor van de gebruiker de bovengenoemde grenswaarden niet overschrijdt. Aangezien het beschermingsniveau in de praktijk soms lager kan uitvallen door verkeerd gebruik, moet de gekozen geluiddemping iets hoger zijn. Hij mag echter niet te hoog zijn, omdat noch communicatie noch signaaldetectie in voldoende mate mogelijk zijn wanneer overbescherming optreedt.

De keuze van de geluidsdemping kan geschieden via de SNR-waarde of de HML-waarden.
Bovendien moet bij de keuze van gehoorbeschermingsproducten ook rekening worden gehouden met factoren als comfort en gebruiksgemak.

De SNR-waarde (Single Number Rating) geeft informatie over de beschermende werking van gehoorbeschermingsproducten. Het is een gemiddelde dempingswaarde over alle belangrijke frequenties. Een gehoorbeschermer met een SNR-waarde van 35 dB bijvoorbeeld, dempt een blootstelling aan lawaai van 100 dB tot 65 dB.

De HML-waarden beschrijven het beschermende effect van gehoorbeschermingsproducten in de drie frequentiebereiken H (hoog), M (gemiddeld) en L (laag). Selectie van gehoorbescherming met de HML-methode is daarom nauwkeuriger dan selectie met de SNR-waarde.

De decibelschaal is logaritmisch. Daarom is het vaak moeilijk om de waarden juist in te schatten. Zo wordt 95 dB “maar” als tweemaal zo luid ervaren als 85 dB. Fysiek is er echter een tienvoudige toename van de geluidsdruk in dit bereik.

Beste gehoorbeugels van 2024 uit onze test

1. EAR Cap Gehoorbeugel – Beste gehoorbeugel uit de test

EAR Cap Gehoorbeugel

Meer info
De 3M™ E-A-R™ E-A-RCaps Oortjes met beugel zijn 1 van de lichtste semi-aurale gehoorbeschermers op de markt. 3M™ E-A-RCaps Oortjes bieden de hele dag door bescherming voor werknemers die aan lawaai worden blootgesteld.• Lichtgewicht gehoorbeugel voor de bescherming van...

Deze lichte half-ear oorbeugel van 3M ™ biedt bescherming in alle weersomstandigheden voor werknemers die last hebben van lawaai. Dankzij de beugel staat hij stevig vast op het hoofd. Deze lichtgewicht hoorbeugel biedt niet alleen bescherming aan de werknemers van een bedrijf waar veel industrieel lawaai is, maar ook aan eventuele bezoekers. Doordat het gehoorkanaal bij de ingang wordt afgedicht door de oordoppen passen deze beter in het oor.. Doordat je alleen maar de beugel moet hanteren om ze te plaatsen blijven de oordoppen zelf hygiënischer.

Technische kenmerken

  • De oorbeugel is blauw en de doppen zelf zijn geel
  • Alles is gemaakt van ABS-materiaal
  • De oorbeugel van achttien gram heeft een SNR-waarde van 23
  • De oordoppen zijn getest en dragen het Europese keurmerk CE
  • Ze worden snel en gratis geleverd

2. Gehoorbeugel – 3m – Snr -26-db – Beste verkochte gehoorbeugel

Gehoorbeugel - 3m - Snr -26-db - Blauw - Oranje - Gehoorbescherming - geluidsdemping - Klussen

Meer info
Handig om de nek te hangen, als u de gehoorbeugel even niet gebruikt.

Deze blauwe oorbeugel met oranje oordoppen zorgt geluidsdemping op werven, tijdens het klussen …. Wanneer je de oorbeugel even niet gebruikt kun je hem rond je nek hangen en terugplaatsen zonder de doppen aan te raken

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

  • De gehoorbeschermer van 3M heeft een oorbeugel van donkerblauwe kunststof en oranje oordoppen.
  • De SNR-waarde van deze CE-gecertificeerde oorbeugel is 26
  • Met een gewicht van maar veertig gram zul je er geen hinder van ondervinden tijdens het werk.
  • De verkoper zorgt voor een snelle en gratis verzending

3. Safeworker Gehoorbeugel

Safeworker Gehoorbeugel - Gehoorbeschermers - 6 x Blauw Geel

Meer info
Gehoorbeugel is een product van Safeworker
€30,10

Deze gehoorbeschermer van Safeworker is aanpasbaar aan de maat van je hoofd. De SNR-waarde is 26. De vormbare gehoorbeschermer met oordoppen is handig in gebruik. De oorbeugel kan op een hygiënische manier geplaatst worden en is herbruikbaar. Je kunt het per stuk bestellen en rekenen op een snelle en gratis levering.