HD Radiozenders – Ze zijn hier (en er komen er nog veel meer)

Op dit moment zijn er al meer dan 1.000 stations die in Amerika uitzenden met de HD Radiotechnologie en er komen elke dag nieuwe zenders bij.

Dit is al niet meer voorbehouden aan de zenders met de grote afzetmarkten. In Colorado zijn bijvoorbeeld zenders die in HD Radio technologie uitzenden in Colorado Springs. Albuquerque heeft zelfs al zeven stations die in HD uitzenden, en in zowel Memphis als Nashville heeft TN HD technologie radiostations met een licentie.

Uiteraard hebben de grotere steden zoals New York, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Boston, Dallas-Ft. Worth, San Francisco, Seattle en St. Louis al meerdere radiozenders die uitzenden in HD. Milwaukee, Indianapolis en Miami hebben dit uiteraard ook. Sterker nog, het is tegenwoordig moeilijker om een stad te vinden met meer dan 200.000 mensen die niet minstens een aantal HD radiozenders heeft.

Basis zenders

Zijn er ook HD AM zenders?

Hoewel de meeste zenders in HD FM uitzenden, zijn er ook een aantal HD AM zenders. In Baltimore, Chicago, Cincinnati, Denver/Boulder, Indianapolis, Los Angeles, Miami en Minneapolis-St. Paul zijn er HD AM zenders te vinden, net als in Albany-Schenectady-Troy, San Diego en San Antonio.

Wat is nou het exacte voordeel van de HD AM zenders? De HD technologie zorgt ervoor dat de AM zenders net zo helder en ruisvrij kunnen klinken als de meeste conventionele FM zenders. Dus, wanneer je een fan bent van praatprogramma’s, betekent dit dat je jouw favoriete programma’s net zo helder en duidelijk kunt horen als wanneer zij in FM uit zouden zenden.

De toekomst ziet er goed uit voor de HD Radio. De grote broadcast bedrijven zoals Infinity en Clear Channel hebben de HD Radio hun steun al toegezegd. Daarnaast wordt HD Radio geholpen door de CPB (Corporation for Public Broadcasting) die de overeenkomst naar buiten gebracht heeft waarmee de overgang van 800 PBS AM en FM stations naar iBiquity’s digitale HD radio versneld zal worden.